tisdag 13 januari 2009

Fåniga Nyheter: Två googlesökningar motsvarar en kopp kokt vatten

Under måndagen skrev Aftonbladet en artikel om Google där en forskares slusatser redovisades:

"Fysikern Alex Wissner-Gross vid Harward University har räknat ut "Google-effekten", rapporterar BBC. Han har kommit fram till att två sökningar motsvarar lika mycket energi som det går åt för att koka upp en kopp vatten i en tekokare"

Under samma måndag dementerade forskaren rapporteringen kring google-sökningar. Ny Teknik skriver:

"Nu hävdar forskaren att han vare sig nämnt Google eller jämfört vattenkokning med webbsökningar i sin rapport, skriver Tech News World"

– "Vår studie har ingenting med Google att göra. Vi inriktar oss på webben i allmänhet och har kommit fram till att besöket på en webbsida i genomsnitt genererar 20 milligram koldioxidutsläpp per sekund, säger Alex Wissner-Gross"


Jag frågar mig om Aftonbladet inte hade kunnat göra en lite nogrannare kontroll av fakta innan artikeln publicerades?

Och när det nu visar sig att artikeln var felaktig, skulle det inte vara möjligt att skriva det? Till och med gratistidningen Metro lyckades skriva en rättelse.

Även om det, så klart, är sant att datoranvändande genererar koldioxidutsläpp så tycker jag nog att det blir lite skevt att peka ut webb-surfande som särskilt skadligt för miljön utan att fråga sig vilka miljökostnader som kan undvikas genom att använda webben.

(uppdaterat 22/4: svd skriver samma fåniga artikel som aftonbladet drygt tre månader senare)

Inga kommentarer: