måndag 17 augusti 2009

Fåniga Nyheter: Totte Tycker

Idag läser jag en artikel i Västervikstidningen där Totte Wallin på ett slarvigt och lite förvirrat sätt:

1. Bagatelliserar och/eller avfärdar växthusefekten

Totte: "Vi är redan inne i månaden augusti och många är vi som börjar summera sommaren 2009. Vissa säger att den varit kallare än normalt och andra fortsätter att skrämmas med växthuseffekten. Regnar det mycket så är det enligt "larmarna" exakt vad "modellerna" förutspått och är det varmt och torrt så stämmer även det.
För ett år sedan skylldes "musfeber" på klimatet, det hade blivit varmare och gynnsamt för mössen. Nyss hörde jag att kungsörnen på grund av den regniga sommaren inte kunde föda upp några ungar eftersom det inte fanns några möss . Vilken fantastisk "vetenskap" där allt stämmer."


Även om Totte lite lättvindigt sätter citationstecken kring vetenskap så tror jag ändå att jag litar mer på vetenskapen än på Totte. "Larmarna" är lite väl många och samstämmiga för att låta sig avfärdas sådär på en höft.

2. Säger att Sverige är ett smutsigt land....

Totte: "Titta på påståendet att det är så "rent i Sverige " Börja med att jämföra en tysk Autobahntoalett med de offentliga och bensinmackstoaletter som finns längs det svenska vägnätet . De tyska är ett under av klinisk renhet . De svenska är - håll för näsan - pinsamt illa skötta! De flesta stora europeiska flygplatser sköts exemplariskt . När du landat på Arlanda vet du inte om du åker hiss eller... (det börjar på "p")."

Åja. Döm inte landet efter Statoils toaletter. Och så illa är det väl ändå inte på Arlanda. Eller vad är det som börjar på "p" egentligen?

3 ....där man knappt kan komma ner till stranden.

Totte: "Runt de stora sjöarna i norra Italien, Lago di Garda , di Como , di Isole och Maggiore, runt sjöarna i Schweitz, dit jag även räknar en del av Bodensee, finns det en fantastisk tillgänglighet i form av strandpromenader, badstränder och restauranger. I Sverige har vi järnvägar, värmeverk, pappersbruk och silos. Titta runt Vättern! En brygga i Jönköping och en uteservering i Hjo. Runt landets största sjö Vänern finns ingen tillgänglighet alls. Pinsamt. (Förlåt, jag glömde Skoghall och i Mälaren finns en kiosk i Sigtuna)."

Totte borde skaffa sig en karta. Jag lovar; Det är inte svårt att hitta fina platser vid vattnet i Sverige. Utan pappersbruk och silos.

4. Hävdar att vi är rätt dåliga på trafiksäkerhet här i Sverige.

Totte: "Hörde på radion att Sverige skulle exportera vägsäkerhet ut i Europa. Jag har under 30 år kört lika många varv runt jorden och ganska mycket utanför våra gränser. Jag anser att vi är på samma nivå som de gamla öststaterna, ungefär som i Polen. Om Vägverket skulle bygga ett tiovåningshus skulle hissen ta en till 4an, sen skulle man få gå upp till 7an och på 5an hade man satt kameror för att man inte skulle springa i trapporna."

Om vi tittar på europeisk statistik så ser bilden lite annorlunda ut; 2007 dog 52 personer per miljoner invånare i svensk trafik. Det är den tredje bästa siffran i EU. I Polen var motsvarande siffra 146. Nästan tre gånger så många. Jag tycker inte att det är ungefär samma nivå. Faktum är att Sverige nog är ganska bra på det här med trafiksäkerhet.

Avslutningsvis berättar Wallin att han har en granne som är klok. Så bra. I fortsättningen föreslår jag att Totte visar sina alster för grannen innan han skickar iväg dem. Vem som ska hjälpa Västervikstidningen att låta bli att publicera så förvirrade texter som Tottes vet jag dock inte.

Konstigt.

4 kommentarer:

Ingrid sa...

Vem är Totte Wallin?

Torsten sa...

Jag har förstått att Totte är artist och därmed åtminstone lite kändis. Det var kanske därför hans text publicerades, trots alla brister.

Totte är mest känd för sin hit "Ryska posten"

Anonym sa...

Okej, trots att jag inte skrivit på länge, och har ont om tid, så kan jag inte avhålla mig från att kommentera senaste utfallet från TV-meteorologerna. I morse hävdades det i morgonsoffan att allt regn under denna sommaren är ett tecken på klimatförändringar. Jaså, tänkte jag… det är ju inte riktigt vad alla state-of-the-art klimatmodeller säger. Även om det är förknippat med en hel del osäkerheter säger de framtida projektionerna av regn att sommaren kommer bli blötare i norra Sverige och torrare i söder. Denna sommaren har det nästan varit tvärtom; mycket mer regn än normalt i söder och mindre än normalt i norr. Det är INTE i fas med vad som förväntas i framtiden enligt klimatmodellerna. Lägg till också att vi har haft en ganska normal, eller under normal, temperatur i juli, bortsett från de första dagarna som var mycket över normal. Trots allt, denna sommar är i min mening inte representativ för vad framtiden kommer ge, så jag förstår inte riktigt allt hallabaloo kring den. Bara för att en sommar inte är helt normal betyder det ju inte att den är representativ för framtiden. Jag minns ju starkt hur Per Holmgren under sommaren och hösten 2006, som var och mycket varm och regnfattig, stod med magkramper i TV för att detta var vad vi skulle få i framtiden. Jag har inte mycket övers till TV-meteorologer för tid

Torsten sa...

Anonym: Synd att det inte går att skriva längre kommentarer. Heter du för övrigt egentligen Totte?