lördag 1 augusti 2009

Fåniga Nyheter: Jantelagen och Johan

Detta har hänt: Affärsmannen och entreprenören Max Hansson på Gotland har olovligen tiofaldigat sin strandtomt och byggt på den. Landshövdingen Marianne Samuelsson tyckte att det var OK eftersom Max tydligen är viktig för Gotland.

Alla andra tycker att det var fel. Utom Johan Staël von Holstein.

Johan Stael von Holstein gillar företagare. Han gillar företagare mycket. Så mycket att han tycker de ska få göra lite hur som helst. Annars skulle de nog sluta. Och då skulle jorden gå under. Tror Johan.

Johan har skrivit en fånig debattartikel i Expressen där han utvecklar sina synpunkter och avslutar med:

"Därför är det självklart att entreprenörer och företagare ska få tillgång till attraktiva tomter, extra bygglovsrätter och få förtur till golfklubbar och skolor. Dessutombör de tilldelas medaljer och plakat, köras i vagnar genom staden och firas som hjältar och varför inte adlas av kungen? Alla former av privilegier som kan sporra och inspirera till entreprenörskapets hjältedåd måste prövas."

Undrar om Johan skojar? Jag tror tyvärr inte det.

Hur skulle samhället fungera om Johan fick bestämma. Vi tänker oss följande små episoder:
  • En företagare kör för fort med sin bil. Polisen stannar bilen, upptäcker företagarens medaljer och plakat. Ber om ursäkt och önskar trevlig resa.

Johan Staël von Holstein kommenterar: "Man måste vara rädd om entreprenörer. De är nämligen de enda som kan skapa riktigt värde. Utan entreprenörer hade vi fortfarande bott i grottor, vi hade saknat skolor till våra barn och sjukhus till våra sjuka."

  • En företagare går in i en affär och fyller en korg med varor (bland annat gräddfil). Tänker betala. Men så får han bråttom iväg för att skapa mer riktigt värde och väljer därför att inte betala. En väktare ser vad som händer men kan inte se att han har med en företagare att göra. När väktarens misstag uppdagas ber han ödmjukt om ursäkt och hjälper till att packa in varorna i bilen. Tur att företagaren kan köra snabbt i gräddfilen med sin bil utan att riskera någon påföljd.

Johan Staël von Holstein kommenterar: "Att företagaren är samhällets hjälte nummer ett borde vara uppenbart för alla"

  • En företagare blir irriterad på en simpel löntagare som står i vägen när företagaren ska gå före honom i kön. Företagaren svingar sin medalj och blodvite uppstår. Problemet är löst.

Johan Staël von Holstein kommenterar: "Sverige är nog dessvärre för alltid belastat med en befolkning där avundsjuka och brist på eget ansvarstagande grasserar"

Johans citat har jag hämtat från hans debattartikel. Där använder han citaten för att motivera varför han tycker att det är bra att företagare tillåts bryta mot vissa regler. Det är egentligen lika absurt som i mina exempel ovan.

Fånigt, Johan.

Relaterat: Svd1,2,3,4,5,6,DN, DN2,Sydsvenskan, Expressen, 2

Inga kommentarer: