tisdag 23 december 2008

Fåniga Nyheter: Kinesiska fredspandor till Taiwan

Den som (mot förmodan) har följt denna blogg den senaste tiden har säkert lagt märke till en viss slagsida mot björn-relaterade nyheter från Asien. Trenden fortsätter. I dagens SvD kan man läsa följande:

"Kinesiska "fredspandor" till Taiwan. På tisdagen lämnade två jättepandor med flygplan sina hemtrakter i den kinesiska provinsen Sichuan. Deras nya hem är Taiwan och flytten är ett historiskt tecken på de förbättrade relationerna mellan länderna"

Här börjar den trogna bloggläsaren ana oråd. Fredspandor. Är det verkligen rimligt? Flera nyheter från tidigare i vinter får oss att tvivla allvarligt:

9:e december: "Skötaren var hos pandan för att lägga ut bambu-blad i buren när han blev biten i benet. Han lyckades kravla sig ut och fördes till sjukhus"

25:e November: "Pandan var så söt och jag ville bara kela med honom. Jag trodde inte han skulle attackera..."

Med tanke på den frekventa rapporteringen om det pandarelaterade våldet i svenska tidningar måste vi anta att detta är ett allvarligt samhällsproblem i Kina och att rapporteringen som når oss bara är toppen av ett isberg.

Mot bakgrund av detta genomskådar vi lätt följande skenmanöver:

"Pandorna tar med sig 1,3 miljarder fastlandskinesers välsignelser till Taiwan och kommer att så fredens, enighetens och broderskapets frön där, säger Zheng Lizhong, vicechef för den kinesiska byrån för Taiwanaffärer."

Man kan bara spekulera i nästa steg från Kina. Vilka krav kommer kineserna ställa för att befria Taiwan från de onda pandorna? Eller är kanske pandorna första vågen i en kinesisk invasion. Fortsättning följer säkerligen.

Vi avslutar med en varning till den Taiwanesiska befolkningen:

Pandan kan verka söt, men den är farlig. En Panda är inte gosig och djurparken är ingen Disneyfilm. Tänk på det och var försiktig! Den lömska Pandan kan skada dig.

Inga kommentarer: