lördag 27 december 2008

Fåniga Nyheter: Gävlebocken

Gävlebocken är fånig. Den byggs upp och får uppmärksamhet eftersom den brinner allt som oftast. Om bocken aldrig hade brunnit så hade ingen utanför Gävle hört talas om den. Nu har bocken brunnit igen.

Fåniga fakta kring Gävlebocken(tm):

  • Gävlebocken har en blogg. Och bloggar är som vi alla vet ofta fåniga. Särskilt när den är "skriven" av Gävlebocken.
  • Gävlebocken har en presstalesman. Presstalesmannen sitter och väntar och hoppas på att bocken ska brinna snart så att tidningarna ska ringa. För det gör tidningarna, konstigt nog, när bocken brinner.
  • Det finns en "Bockkommitté" som fattar beslut kring bocken. Till detta året hade bockkommittén beslutat att inte flamskydda bocken. Tidigare år flamskyddades bocken och det olyckliga resultatet blev ibland att bocken inte brann. Det kan inte ha känts bra för presstalesmannen
  • Gävlebocken är ett registrerat varumärke. Så att ingen annan bock börjar kalla sig Gävlebocken.
  • Bocken kan beskådas via webbkamera. Så att det går att beskåda branden som alla förväntar sig. Annars hade det ju räckt med en bild.

Angående flamskyddet skriver SvD:

"Fast i år stack de ansvariga för halmbocken ut hakan och beslutade att bocken inte skulle få ett sådant brandskydd. Orsaken är att bocken blev för ful när den var impregnerad.
- Den drog sig åt fukt vilket gör att den var ständig blöt och blev brunare för varje vecka som den stod, sade Bockkommitténs ordförande Kurt Lagerholm till TT före morgonens brand"

Det är väl ingen som köper den förklaringen. Men det är klart; När bocken har brunnit så blir den i alla fall inte brunare för varje vecka...

Tidingarnas rapportering kring bocken är omotiverad och, av förklarliga skäl, ointresserad.

Är Bockbränning en trevlig jultradition? Nej!

Skulle vi sakna Gävlebocken om vi aldrig mer hörde talas om den? Nej!

Men bockkommittén och framför allt presstalesmannen skulle nog bli ledsna. Bockrapporteringen kan definitivt kategoriseras som "Fåniga Nyheter".

Inga kommentarer: