Kristdemokraterna föreslår att elevers fritidsaktiviter ska skrivas in i betyget!
Jag trodde att ett betyg från en skola skulle spegla vilka kunskaper man fått inom skolan och fungera som någon slags kvitto på hur det har gått på utbildningen. Kristdemokraterna håller uppenbarligen inte med.
SvD skriver:
"Först och främst ska det ideella engagemanget redovisas på slutbetyget i gymnasiet.
– Jag vill gärna bredda det här till hela gymnasietiden och kanske sista året i grundskolan. Men det ska vara frivilligt, som en övrig upplysning, säger Gunilla Tjernberg, som också öppnar för att ideellt engagemang i framtiden ska bli en urvalsgrund till högskolan."
Det här är riktigt fånigt! Ja inte att tidningen redovisar ett riksdagspartis åsikter, då. Här är det snarare själva åsikten som är fånig.
Kristdemokraterna tycker alltså att:
- Om du är med i en förening så ska du lättare komma in på högskolan!
- Betyget från en skola ska även innehålla saker som inte alls har med skolan att göra.
En liknelse: Du har handlat mat på ICA. På kvittot listas även dina inköp på El-giganten från förra veckan.
En annan liknelse: Du slutar på ett jobb. I ditt tjänstgöringsbetyg listas din kvällkurs i Tango från ett studieförbund.
Ytterligare en liknelse: Du har vunnit en medalj i maratonlöpning! På prisceremonin får du även ett diplom från kursen i arbetsrätt som du gick på jobbet förra veckan.
Förutom att det är dumt så är det också svårt att genomföra. Hur ska olika typer av engegemang värderas? Ska ett medlemskap i en MC-klubb värderas på samma sätt som ett engagemang i Röda korset? Jag antar att exempelvis kristdemokraterna skulle vilja värdera ett kyrkligt engagemang högt, medan andra kanske tycker att religion är ett opium för folket.
Missförstå mig inte: Engagemang utanför skolan är så klart oftast bra. Men om man vill ha ett intyg på sitt föreningsarbete, så är det bättre att få det genom föreningen.
Relaterat: Dagen, aftonbladet,
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar