tisdag 3 februari 2009

Fåniga Nyheter: Varför dricker vi?

Ledarredaktionen på Västervikstidningen visar prov på dåligt omdöme genom att publicera en enkelspårig och dum analys som saknar kontakt med verkligheten. Det är nog faktiskt den dummaste ledaren jag läst på länge.

Ledarskribenten ger sig på att svara på frågan "Varför dricker vi"?

Svaret: Vi får ångest av skattetrycket och kan inte bestämma över oss själva på grund av en påträngande socialstat!

Hur kommer man då fram till denna slutsats? Jo skribenten riktar blickarna mot Iran:

"Iran har ett omfattande narkotikamissbruk brett ut sig sedan den religiösa revolutionen 1979. Det sägs att nästan varje iransk familj har en släkting som missbrukar droger. För många har det blivit ett sätt att likgiltiggöra sig under en repressiv politisk kraft. Och landets ledarskap opponerar sig inte, för det vill ha sina människor passiva. Kan det finnas en liknande förklaring till svenskars underliga förhållande till alkohol?

Om man tänker efter är det kanske inte så långsökt som det möjligen först låter. I Sverige lever ett stort antal individer och familjer, framför allt på grund av ett alldeles för högt skatteuttag, nästan helt utan ekonomiska marginaler. Och det framkallar oro och ångest. Samtidigt har det runt omkring oss byggts upp en påträngande socialstat som gör anspråk på vårt självbestämmande."


Det här ÄR verkligen långsökt. Lite karikatyrborgerlighet, tycker jag. Att schablonmässigt relatera allt till skattetryck blir bara löjligt och kontraproduktivt. Jag tror faktiskt att de flesta (oavsett politisk färg) håller med om att analysen i ledaren brister å det kraftigaste.

Och "den påträngande socialstaten", är systembolaget i skribentens ögon ett uttryck för den? Förmodligen.

Låt mig skissa på ett alkoholpolitiskt förslag i skribentens anda:

  • Ta bort alkoholskatten
  • Stäng systembolaget
  • Sälj alkohol i jourbutiker
  • Stäng socialförvaltningen

Se där! Problemet löst! Eller?

1 kommentar:

Torsten sa...

Västervikstidningen har f.ö. skrivit dumma ledare förut.

Under rubriken "Den svenska pokerns betydelse" skriver VT:

"Arbetslivet ger inte alltid tillräckliga möjligheter till karriär och/eller pengar.

Nyfikenheten på amerikansk kultur är stor.

Poker ger varje svensk chansen att vara sin egen lyckas smed. Och det är något som uppmuntras alldeles för dåligt i den svenska socialstaten."

Källa: http://is.gd/if3G