onsdag 2 september 2009

Fåniga Nyheter: VM i Lotto - Direkt i TV3?



Aftonbladet spel tar under rubriken "Statistiken som kan ge dig 141 miljoner" ut svängarna och hävdar att de kan hjälpa dig att bli din egen lyckas smed i lotto-sammanhang:

"Drömvinsten är nu uppe i 141 miljoner kronor....
....Så hur ska du då gå till väga för att öka dina chanser att bli Lottomiljonär? Sportbladet Spel presenterar nu statistiken som kan vara till hjälp om du vågar lita på att skicklighet kan ge dig miljoner."


Aftonbladet spel menar alltså att Lotto är ett skicklighets-spel? Är det därför lotto-artikeln publiceras i "Sportbladet"?
Om Aftonbladet har rätt kanske det är dags att anordna VM i Lotto?

Lotto-VM kunde gå till så att varje tävlingsdeltagare (låt oss säga att varje land skickar två skickliga lotto-spelare) väljer en bra lottorad. Sedan blir det lottodragning tills dess någon får en "drömvinst-rad" med 7 rätt plus två rätta jokernummer.

Det låter väl bra? Så hur lång TV-sändning måste man planera för i TV3? Svårt att säga förstås, men antag att:

- En lottodragning tar två minuter (det är ju en hel del bollar som ska snurra på gotland)
- Vinstchansen är 1/336 227 681 (enligt svenska spel)
- Det finns 194 självständiga stater i världen

Om VM bara hade en deltagare skulle det i snitt (man får väl anta att VM i lotto blir ett återkommande evenemang?) krävas 336 227 681 dragningar för att få rätt rad. Om varje lottdragning tar två minuter så innebär det en väntetid på 11,207,589 timmar. Om vi har 194*2 deltagare i VM så förkortas snitttiden till rätt rad dock rejält så vi skulle nog kunna utse en vinnare redan efter grovt räknat trettiotusen timmar.

Vi ser direkt att man kan utesluta att hålla VM varje år. Man kan också anta att underhållningsvärdet minskar något när tävlingen har pågått mer än tre år.

Å andra sidan; Jämfört med det som idag ryms i TV3-tablån skulle lotto-VM ändå vara ett lyft. Därför förordar jag att TV3 direktsänder evenemanget. Om nu lotto är ett skicklighets-spel. Men det stod ju i Aftonbladet, så det stämmer säkert. Och om lotto-spelarna är riktigt skickliga kan tävlingen säkert vara över på nolltid.

1 kommentar:

Torsten sa...

Aileen, Nice to hear that you enjoyed reading my blog.

Since my blog is written in Swedish and you are writing in English I'm wondering if you managed to understand the content properly?

Should I translate the entire blog for you?

It will take som time, but since you are genually intrested (this isn't just spam is it?) I'll make that effort.