torsdag 28 maj 2009

Fåniga Nyheter: Home of the Spork



Titta på bilden ovan. "Sporken, kombinationsbesticket som kanske kan placera Västervik på världskartan som "Home of the Spork"".

Home of the Spork (eller Foroon eller Skaffel som den också skulle kunnat heta). Vilken slogan! Det är väl bara att ersätta den befintliga, lite lama, kommunsloganen "Vackra vänliga Västervik"?

Tänk dig ett scenario några år in i framtiden. En västerviksbo besöker Amerika. Följande konversation utspelar sig:

- Where are you from?
- Sweden. You know the land of the midnight sun, ABBA, beautiful girls and Björn Borg?
- No, sorry. Don't know where that is.
- My home town is called "Västervik". That means "West-Bay", you know!
- Oh, really? Västervik, Home of the Spork!

Verkar det rimligt?

En spork är efter vad jag förstår en sked OCH en gaffel i ett stycke. OK. Kan det vara något som efterfrågas?
Tja, jag är ingen expert, men min magkänsla skriker "Nej, dummare produkt får man leta efter. Varför skulle någon någonsin vilja köpa en spork?!"

Sporken lyfts tydligen fram som ett lysande exempel på livkraften i nyföretagandet i kommunen när VT rapporterar från "Tillväxtdagen" som arrangeras av det lokala näringslivet. "Västervik är ett föredöme för många kommuner" refererar VT.

Tja, om man tittar på hur svenskt näringsliv rankar nyföretagandet i landets kommuner så ser man att Västervik hamnar på plats 200 av 290 kommuner.
Så det är väl kanske möjligt att t.ex. Surahammar som rankas som 282 ser Västervik som föredöme. Men varför inte titta på en kommun som ligger ännu högre upp i rankingen än 200?
Kanske kan Sporken locka?

1 kommentar:

Johanna sa...

Spork ar ju inte direkt nagot nytt begrepp, men den redan befintliga uppfinningen ar istallet en sked med tre taggar. Kul att dom tror att dom har kommit pa nagot revolutionerande