måndag 22 september 2008

Experterna: Så klarar du krisen

Det är finanskris. "Sitt still i båten" är en standardfras som poppar upp så fort börserna är oroliga och folk redan har förlorat pengar.

Det börjar bli lite tjatigt. Dessutom är det direkt felaktigt. Jag har seglat en hel del jolle i mina dar. Och det kan jag säga; Om man sitter still i båten när det blåser hårt så kapsejsar man obönhörligen!

Kan man inte hitta på några andra metaforer som får folk att lugna ner sig och passivt vänta på att (förmodligen) förlora ännu mer pengar de närmsta dagarna?

"rör dig inte i kvicksand" eller "vänd andra kinden till" kanske kunde fungera?

Jag antar att alla ekonomiska rådgivare har en mall för hur man ska uttala sig när det krisar på marknaderna; Gör inget förhastat nu. Men samtidigt: se över din riskprofil. På lång sikt är det bra med fonder och aktier. Sälj nu om du behöver pengarna nu.

Varför är det ingen ekonomiredaktion som rekommenderar dig att "se över riskprofilen" när börsen inte krisar utan är på stadig uppgång?

Det som gör detta till fåniga nyheter är dels att råden är så papegojaktigt framförda och dels att alla råd bara kan bygga på gissningar om framtiden. Gissa kan man väl göra själv?

Inga kommentarer: