onsdag 15 april 2009

Fåniga Nyheter: Så blir din bil 40% bränslesnålare




Metro rapporterar om en ny banbrytande uppfinning som enligt uppgift kan göra din bil 40% bränslesnålare:

"Upprörd över bilavgaserna i storstäder och svårigheten att andas där, beslutade sig dåvarande 16-årige Zion Badash för att göra något åt miljöhotet. Två år av mer och mindre lyckade experiment, med hjälp av en gammal generator i föräldrarnas garage, i en mindre stad i centrala Israel, resulterade i Z5"

Den här Z5-produkten låter fantastisk! För man får väl anta att Metro inte publicerar vad som helst utan någon faktakontroll? Eller?

Hur fungerar då underverket? Metro förklarar:

"den lilla anordningen sätts in i bilen på ett sådant sätt att luften, före förbränningen, måste passera genom de patenterade metallegeringar som uppfinningen består av. Denna passage förändrar luftmolekylerna, så att luft av ”högre kvalitet” når förbränningsrummet. Därmed blir förbränningen effektivare och bensinåtgången kan reduceras med upp till 40 procent."

Det vore väl trevligt om detta skulle fungera. Men jag är långt ifrån övertygad:
  • Det låter orimligt att någon slags "metall-luftfilter" skulle påverka bränsleförbrukningen
  • Det låter också lite otroligt att en 16-åring med hjälp av en generator i föräldrarnas garage skulle lyckas där alla andra går bet.
  • Och om ynglingen mot förmodan hade lyckats prestera en "mirakel-produkt"; Varför finns inga testrapporter tillgängliga? Och varför har inte en stor tillverkare köpt rättigheterna?

Så hur har Metro gjort sin faktakontroll och sett till att de inte marknadsför en bluff-produkt? För en faktakontroll måste väl Metro ändå ha gjort? Annars skulle artikeln vara väldigt fåniga nyheter.

1 kommentar:

Jon Arve sa...

Det är bara att gå in på www.z55555.com och bilda sig en uppfattning om detta stämmer eller inte